resepi ni ana dedicate khas untuk adik tercinta ana yang berada nun jauh di perantauan huu...dah bising dia tanya kan resepi2 yang ana dah buat but tak upload dekat blog hehe..almaklumlah,blog pun dah berapa lama di private seketika huhu...
ok,nak di jadikan cerita,2,3 hari sebelum pulang ke Kuantan ( my home ) mmg tekak ana nak mkn macam2 haha...KFC seksyen7 ni yang dah lama x jejak pun dijejak haha.. plak tu dkt sini dah ada Subway,SR nand macam2 la..then,mlm kkhamis tu duk usha dekat internet,konon2 nk mkn chocolate chip weeee..so cari la resipi nya..tup2 tekak nk macam2 plak..so copy down la menu2 tu..alih2 balik rumah,deman plak da,bahan2 sume dah beli and ada sebahagian nya ana kidnap adik ana punya,lebihan dia buat chocolate cake bln lps2 hehe...so carrot cake jela yang dapat di buat nya tuk juadah famili and kawan2..
tapi adik,kakak lupa la nak sna the picture..sebab buat pun dah lewat mlm,pg2 dah nk bersiap balik Shah Alam huhu...myb next time kakak upload others picture OK?
BAHAN2
- 2 cawan tepung gandum (ayak)
- 2 camca teh baking powder (ayak)
- 1 sudu teh soda bikarbonat (ayak)
- 1 1/2 camca teh serbuk kayu manis (ayak)
- 1 camca teh garam halus (ayak)
- sedikit esen vanila
- 4 biji telur
- 1 1/2 cawan minyak ( klu guna myk jagung best )
- 1 cawan gula halus
- 2 1/2 cawan lobak parut ( kisar )
- 1/2 cawan kelapa kering ( beli dlm tin jer )
- 1 cawan kacang walnut cincang
- 1 cawan badam hancur
- 1 cawan kismis ( suka hati nak letak ke tidak )
CARA2
- campurkan telur,minyak,gula,esen vanila dan kacau semua bahan ini sebati selama 5 minit
- kemudian,masukkan lobak parut,kelapa, kekacang dan kismis. gaul rata
- masukkan bahan2 diayak tadi,dan gaul rata.
- panas kan oven selama 2minti suhu 180 celcius sblm dibakar.
- griskan loyang pembakar dan alas dgn kertas minyak.
- tuang bahan2 tadi kedalam loyang dan bakar selama 1 jam.
* adik,selamat mencuba.. make sure do not put more over kayu manis k haha..in'allah,23 hb i'll go back home again and request from angah chocolate chip weeee...
No comments:
Post a Comment