Thursday, March 28, 2013

rezeki itu milik Allah

hi hi hi..assalamualaikum...

dalam bulan ini boleh dikatakan rezeki ana murah dgn adanya duit extra maka dapat lah ana bergajet baru..
dah lama nak beli,tapi selalu hold sebab N70 still xrosak2 lagi.. princip ana, never new is old still function haha.. sayang la nak beli sesuatu yang dah ada hanya kerana kehendak nafsu..

kalau ikut nafsu memang x penah sudah dan habis,maka dgn itu kawal lah nafsu anda..

angan2 mula2 dlu nak beli galaxy note2 hehe..bincang2 pikir2 xjadi..bagi cik abg jela guna galaxy note2,kita pakai si kembar note2 pun jadi lah haha...

ahkirnya tanggal 25 mac 2013 lahir lah anak kepada note2 iaitu galaxy grand.. cik abg suh beli warna putih,kaanya cun haha..


uall pandang je fon ana,comfom akn ckp " eh beli note2 ke" jgn tertipu ok..



salam..

Saturday, February 16, 2013

TIPS CINTA SUAMI ISTERI

for both of us and for all of you

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

Dari Bercinta Selepas Nikah & www.harianislam.com

GRADUATE DEGREE

alhamdulillah....akhirnya tamat sudah pengajian ana selama 3thn dalam Engineering instrumentation di Uitm Shah Alam ni..dan ana amat bersyukur dengan keputusan semesta akhir ana ni..rezeki manusia hanya allah yang tahu,itulah pekara asas yang perlu kita pegang..


detik jam 1230 malam,ana dan nad excited nak buka email sebab nak tengok result..sebelum buka,kepala dah pikir, whatever it is,kena redha..don't give up!


alhamdulillah syukur teramat sangat sebab ana tak sangka dengan result akhir ana.. ramai juga kawan2 lain yang berjaya dan dapat result dgn jayanya hehe...


dan kepada kawan2 lain yang tak berjaya,jgn sedih dan buruk sangka pada Allah,kerana Dia lebih mengetahui..in'allah rezeki kamu semua ada dimana-mana =)

jazakallah...

Thursday, February 7, 2013

kursus 3P

assalamualaikumm hye!

sudah lama ana tidak mencoret disini..ana masih lagi di UiTM shah alam hehe..
sekarang ana sedang mengikuti kursus 3P. Apa tu 3P? sila la google ya,malas nak cite.. kursus ni rasanya ada terdapat di semua universiti di malaysia.. dalam kursus ni ada pelbagai course,so ana pilih IC Design.. Actuly,Ic design is not part of my majoring,tapi ana nak gain n tau lebih mendalam ttng cos ni.

so ana pilih IC design Xilinx..Xilinx ni lebih kepada design Ic adn suitable for those yang suka kerja as design engineer,so blh la bljr. job kerja dekat intel la exmple.. Xilinx ni more to coding la,n similar to C++ programming,cuma output dia dapat tgk dalam waveform and circuit design =)


in'allah 19feb ni ana exam tuk Xilinx ni n get certificate..

Friday, December 14, 2012

dugaan itu Ya Allah..

salam...hopefully i'll got well today...

tit tit... "Salam,tunjuk slaid presentation hari selasa petang boleh,hari ni saya sibuk sikit."
        " walaikumsalam. oh..ok blh.tqvm miss".

then trus foward pd rod...

" ila,u come to library take ur cam "
  " im not well hehe..sooo lazy to pickup cam. bring along at bell class jela "

"hish..pemalas..penat aku berjalan bwk cam n laptop"

"sory la, jgn marah2 eh, im not well n so lazy, nk study medical "

stomach? selalu jer meragam since lately ni...asal salah makan,mula lah meragam... 

emosi? kecelaruan hahaha... bila kita tgh hapi2.mst half way je jd spoil.....since after cuti raya haji lagi i admit da problem wif our relationship... but i trust....





suatu hari…….251112

“ napa ni? da mslh ka? “
“xde la…u ngah wt tchncl pper eh?wt la keje u..today I dtg bulan,emosi cm prblm jr,hti rse skit tnp kes..=( “
“ hehe cte la pa mslh u. ixleh bwt keje lau xtau..”
“ xdok mslh gape,cme tbe2 today hti cm skit,sdey..tingat blik bnda2 lme, in ad kt tmpt skrg bnyk bnda kt I lalui,hal famly,hal std,hal kwn,hal awek..huhu “



~aku sndiri tak pasti kenangan lama apa yg menjengah minda tu,msih tersisa rasa bersalahkah pd dia? msh mengenangkan kisah romeo n Juliet ? aku cuba meredakan hati mu,tanpa menghiraukan hati ku sendiri..bersabarlah hati,sentiasa berbaik sangka =)






dan hari ini……. 111212


“serius, I syg u sgt2 la “

“haha,jgn syg sgt2,syg sgt2 kt hsben xpe”
“oh kt husben eh ok la. u pn xleh r syg I sgt2,tk bini u je esk"



 so diri ni dah mula x phm apa sebenarnya yg di inginkan...pa motip tu dear.....diri ni dah mula jauh..........sampai pahang dah....adakala  aku merasakan dlm perhubungan itu perlu nya ruang dan masa untuk diri sendiri.....adakala perpisahan itu lebih baik bagi menjernihkan keadaan yg keroh.....aku tak kuat utk semua ni lg,tapi aku mesti kuat utk teruskan hidup ini, aku sntiasa doakan kau tercipta buatku,sebagai imam dalam solatku,suami utk anak2 ku...mungkin u tak tahu atau u sudah tau,kenapa i memilih u,bkn kerana paras rupa u,bukan kerana baik budi u,bukan kerana keserasian kita,tapi kerana agama yang ada pada u...hilang agama dalam diri u,maka hilanglah cinta i pada u... =)


amin....
waallhualam...








Wednesday, December 12, 2012

hati yang disakiti




wahai hati,
tabahkan hatimu,
teruskan perjuanganmu,


"

"


"

"

wahai hati,
kau perlu peroleh kegembiraan,
seperti yang telah kau perjuangakan,
seperti yang kau impikan,
dan setiap detik yang kau doakan,

"

"

"

"
 wahai hati yang di lukai...
bersabarlah untuk seketika waktu ini,
usah kau toleh lagi,
tabahkan hati mu meniti saat akhir ini,
serahkan hati ini pada yang sudi,

"


"


"


"



*excited nk balik hometown,nak melupakan semua kenangan kat Shah Alam,terlalu byk yg disimpan,terlalu byk la kesakitannya wawawa.... =) bye bye..





final timetable

assalamualaikum...

 yeah yeah yeah........benci gler kt org yg buat time table ni blh? hahaha


" nasib aku tak amik medical,sila la tgk jadual "

" hhaaaaaahaaa....best macam dapat makan piza la en pari "

" best of luck k final "

" hantu  hahaha "


after check time table mmg gelak jer keje,sbb nya


"




"




"




"



9/01/2012
 9 am-12pm : medical instrumentation



"



"



"



"



"


9/01/12
215pm-515pm : computer control instrumentation


"



"



"






Monday, December 3, 2012

SUNNATUALLAH....

assalamualaikum...

bismillahirrahmanirahim...

"Beginikah perjalanan hidup aku sebagai khalifah?,beginikan yang di atur oleh Nya untuk aku? "detik hati kecil ini..

"Adakah Dia ciptakan kau untuk diriku,menjadi imam untuk aku?" bisik hati ku ketika duduk berteleku diatas sejadah usai solat subuh tadi...aku merasa kosong ketika itu.

"Adakah kau benar-benar diciptakan sebagai ujian untuk aku?" semua persoalan berlega-lega di fikiran ku..hampir 5 tahun perkenalan ini,pelbagai dugaan yang aku tempuhi...gembira,sedih,sakit,kosong....

"Andai kau bukan jodoh untuk aku lg,bagaimana dengan kehidupan aku selepas ini?" tabah kah aku untuk menghadapi nya lagi setelah perjanjian di antara dua jiwa terlafaz..



Ya,aku mungkin tidak dapat melawan ketentuan Ilahi dalam merencanakan kehidupan aku dulu,kini dan akan datang,kerana aku merasakan aku adalah perancang yang terbaik,tetapi aku harus ingat bahawa Allah adalah menentu yang lebih baik.